Het heeft meer dan een half jaar geduurd, maar sinds gisteren is er eindelijk ook een Fryske versie van WordPress beschikbaar. Samen met Wolter Jetten ben ik al geruime tijd bezig om zowel de Friese vertaling zelf als de Friese WordPress site op te tuigen.

Het leeuwedeel van de vertaling is gedaan door Wolter Jetten. Wolter heeft jaren lang heeft gewerkt voor de De Ried fan de Fryske Beweging en ook zeker een veel betere beheersing van het geschreven Frysk heeft dan ondergetekende.

Kijk op fy.wordpress.org voor meer informatie en uiteraard de download.

Update: het officiële persbericht:

WordPress ook in het Fries!
De Ried fan de Fryske Beweging en ForSite Media hebben WordPress in het Fries vertaald. WordPress is een computer programma dat het mogelijk maakt om op een snelle manier weblogs en wesites op het internet te publiceren. Zowel het maken en het onderhoud van een website kan met WordPress. De allernieuwste versie 3.0.2 is nu op http://fy.wordpress.org/ in het Fries beschikbaar.

WordPress is een open source programma. Open source software wordt door vrijwilligers gemaakt en is gratis te downloaden. WordPress wordt over de hele wereld gebruikt door meer dan 25 miljoen mensen. De Ried fan de Fryske Beweging heeft ForSite Media gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van de Friestalige versie. Fries op het internet is heel belangrijk om de taal actief te gebruiken.

Volgens Joeke-Remkus de Vries van ForSite Media ( www.forsitemedia.nl ) is er al heel lang vraag naar de Fryske versie van het programma. Meerdere klanten hebben al aangegeven dat ze hun website of weblog in het Fries willen beheren. De Ried fan de Fryske Beweging (www.fryskebeweging.nl) zal voortaan alle websites laten draaien op de Friestalige versie.

Wij hopen dat de Friestalige WordPress vertaling de successen van de Friese Google, Firefox en KDE kan evenaren.

Ga naar http://fy.wordpress.org/ voor meer informatie over WordPress Frysk.

Reacties

Reageren wordt gewaardeerd!